Caries er blevet en folkesygdom

Sådan lyder det ofte, når snakken falder på huller i tænderne. For antallet af cariesbehandlinger stiger stødt, hvilket efter alt at dømme hænger sammen med det samtidigt stigende indtag af sukker: Børn får i gennemsnit 21 kilo sukker om året!

De fleste mennesker oplever at få huller i tænderne, og derfor ved mange også, hvad det vil sige at få cariesbehandling. Men ved du, hvad der forårsager caries? Eller vigtigere: Hvordan du forebygger, at denne tandsygdom rammer dig i fremtiden? Dette gør vi dig klogere på i det følgende.

Hvordan opstår caries?

Caries opstår, når tandemaljen brydes. Emaljen er tændernes yderste lag, som har til formål at beskytte tænderne. Men indtager du meget sukkerholdigt mad og drikke, er der risiko for, at emaljen svækkes. For i munden omdanner bakterier sukker til syre, og denne syre nedbryder emaljen. Særligt sodavand indeholder også meget syre i sig selv, og har du et stort forbrug af sådanne læskedrikke, går det også ud over emaljen.

Når områder på emaljen ikke længere kan yde tilstrækkelig beskyttelse, baner bakterier sig vej ind i tanden, og dette får tanden til at smuldre. Det er sådan, der opstår caries. Hvidlige områder på tænderne er de første tegn på caries, og senere kan tilstanden kendes på mørke pletter.

Regelmæssige tandlægebesøg betaler sig

Hvis du vil undgå, at tilstanden når så vidt, er det en god idé at gå regelmæssigt til tandlæge. Vi indkalder vores patienter løbende, og du er også altid velkommen til at kontakte os for tidsbestilling. Ved undersøgelse holder vi øje med begyndende caries og foretager den rette behandling.

Generelt forebygges caries effektivt ved tandrensning, da denne behandling fjerner belægninger på tænderne, som ellers kan give anledning til udvikling af caries.

3 gode råd til, hvordan du selv forebygger huller i tænderne

  1. Børst dine tænder grundigt i små cirkelbevægelser to gange om dagen i minimum to minutter.
  2. Brug tandtråd til at fjerne bakterier mellem tænderne.
  3. Minimer det indtag af sukker- og syreholdig mad og drikke.
HYBRIDPROTESER – TRYKLÅSPROTESER

HYBRIDPROTESER – TRYKLÅSPROTESER

Mangler du tænder ? Har du løse tænder? Sidder din tandprotese løs?

Læs mere

TID HOS TANDLÆGE ELLER TANDPLEJER

TID HOS TANDLÆGE ELLER TANDPLEJER

Hos os er tandplejeren ofte den første behandler du møder på klinikken…

Læs mere

IMPLANTATER

IMPLANTATER

Mistede tænder kan erstattes med en kunstig rod – et implantat.

Læs mere

SNORKESKINNER

SNORKESKINNER

Snorker du? Ved du, at du kan få hjælp, hvis du snorker?

Læs mere

ADRESSE

Sønder Tranders Vej 16

9210 Aalborg SØ

98 14 17 55
info@tandlaegerneigug.dk

CVR: 38214969

SOCIALE MEDIER

VI STØTTER


FORENINGEN ØNSK

Tandlægerne i Gug støtter Foreningen Ønsk - Landsforeningen for alvorligt syge og handicappede børns ønsker.

FAMILIE MED KRÆFTRAMTE BØRN

Familier med kræftramte børn er Danmarks største børnekræftorganisation. Vi arbejder på at skabe bedre vilkår for de børn, der hvert år, får konstateret en kræftsygdom. I 2013 fejrede vi vores 30 års jubilæum.

×

Menu

Ring til os

Skriv til os

Kontakt osOnline tidsbestilling